Mitä yritys voi oppia huippu-urheilulta?

Aktivella oli kunnia ottaa osaa muuttuvasta työelämästä kertoneeseen Suomen purjehdusmaajoukkueen seminaariin Varman pääkonttorilla 20.10. Ohessa seuraa yhteenveto seminaarin sisällöstä.

Liikkeenjohdon Konsultit ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Silén avasi puheenvuorot näyttämällä raakaa numeroa Brittien työmarkkinoilta. Sikäläisestä työvoimasta 15% voi kutsua freelanceriksi vuonna 2015.

Timon slaidi

Suomi seuraa vahvasti näissä jalanjäljissä, mistä jatkoi EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila. Työsuhteen muodot ovat pysyneet yllättävän samankaltaisena viime vuosikymmeninä, mutta yksinyrittäjyyden trendi särähtää vahvasti silmään kaavioissa.

Pennan slaidi

Muutokseen voi hukkua, tai sitten siinä voi purjehtia. Lauteille astuivat Aktiven Samu Tolvanen ja entinen maailmanmestaripurjehtija, nykyinen kansanedustaja Sari Multala. Samu raotti yleisölle verhoa Aktiven onnistuneeseen muutoksessa elämiseen. Se lähti siitä, kun työntekijöitä alettiin kohdella kuin huippu-urheilijoita.

Rion olympialaisiin tähtäävän purjehtijan elämästä kertoivat Silja Kanerva ja Tapio Nirkko. Monilla saattoi loksahtaa leuat siitä, kuinka kovaa työtä kisoihin valmistautuminen on pelkästään järjestelyjen puolesta. Mutta mitä yhteistä on tulevaisuuden yrityksellä ja huippu-urheilulla?

 

Mitä yritys voi oppia huippu-urheilulta?

 • Johtaja vai valmentaja?
  Urheilija esittää pääroolia, valmentaja auttaa kehittymään ja näkemään isoa kuvaa.
 • Fiksuimmat toimintamallit
  Tulostaulu ja sekuntikello kertovat karua kieltä siitä, kannattaako tehdä asioita “kuten on aina ennenkin tehty”.
 • Kehon ja mielen yhteys
  Urheilussa kunnon optimointi on lähtökohta, ja psyykkisten voimavarojen kehitys on edellytys maailmanluokan tasolla pärjäämiseen.
 • Merkitys
  Harva menisi edes rahan takia väsyneenä hyiseen meriveteen kiertämään poijua, jos mielessä ei olisi kirkkaana selkeä tavoite, ja syy tekemiseen ei olisi sisältä kumpuavaa tahtoa.
 • Tiimi
  Kyse on kilpailusta, mutta merkityksen tunteen ollessa jaettu, reki kevenee vielä muutamalla kivellä. Kilpailu on parhaimmillaan, kun se inspiroi toinen toistaan parempaan toimintaan.

Aktive on aallon harjalla työelämän muutoksessa. Olemme luopuneet perinteisistä työsuhteista ja kääntäneet johtamistyön päälaelleen omaan toimialaamme verrattuna.

Toivomme samojen toimintamallien leviävän myös muihin yrityksiin. Tämä muutos on juuri nyt vielä hidasta, mutta on ilo seurata ympärillä kehitystä tähän suuntaan.

Olli Juutilainen

Olli Juutilainen
Communications specialist
Aktive International

Avainsanat: , , ,

Seuraa meitä: facebook youtube linkedin